EU-bloggen


Därför kom inte SD in

En bild av utgången i Europaparlamentsvalet.
Nick Griffin, partiledare, för British National Party ler efter att ha chockat den brittiska mediekåren och det politiska etablissemanget
En annan bild.
Sverigedemokraternas Sven-Olof Sällström pustar ut och konstaterar att Sverigedemokraterna för första gången i partiets historia kan räkna in rejäla tillbakagångar.
Det finns många sätt att se på valresultatet i Europaparlamentsvalet. Men två saker står utom allt tvivel. Extremhögern i Europa går framåt. Och Sverige är ett av undantagen.

Först den där leende Nick Griffin. I skrivande stund har British National Party, BNP, lyckats få över sex procent av rösterna. Oavsett hur det slutar kommer partiet nå Europaparlamentet, vilket i sig är en seger för partiet.
Och BNP är inte ensamt.
I en rad europeiska länder har extremhögern kunnat räkna in betydande framgångar. FPÖ i Österrike, Lega Nord i Italien och Ataka i Bulgarien är bara några exempel.

Egentligen är det bara Front National bland de högerextrema partierna som på allvar gått bakåt.

Sedan har vi Sven-Olof Sällström. Och ett Sverige där vi fortfarande håller extremhögern utanför både det nationella parlamentet och Europaparlamentet.

Sverigedemokraternas resultat är, mot bakgrund av extremhögerns framgångar i Europa, ett misslyckande. Även om det är vanskligt att jämföra resultatet i Europaparlamentsvalet med riksdagsvalet går det ändå att konstatera att Sverigedemokraterna tappar märkbart mycket väljare i flera kommuner. För de sverigedemokrater som nu sitter och närstuderar valresultatet kommer tillbakagången grina dem i ansiktet. Det är första gången Sverigedemokraterna får uppleva en tillbakagång.
Sverigedemokraterna har haft tillgång allt man tidigare drömt om. En egen stapel i opinionsundersökningarna, pengar, utrymme i media och annonsplatser.
För partiets segervissa stödtrupper kan det bli en obehaglig upptäckt när man inser att partiet inte är ostoppbart.

Å andra sidan visar resultatet utan tvekan att drömmen om en riksdagsplats i allra högsta grad är realistisk. Med tanke på att sverigedemokraterna bör ha svårt att mobilisera alla sina väljare till det här valet finns det troligtvis fler som är beredda att rösta på dem i riksdagsvalet.
Hur resultatet kommer att tolkas internt och vad dess konsekvenser för partiet blir beror på hur Sverigedemokraternas ledning väljer att hantera det.

Hur ska man då kunna förstå valets utgång?
Varför åker Nick Griffin till Bryssel medan Sven-Olof Sällström får stanna hemma.
Frågan är inte varför extremhögern lyckas gå framåt i så gott som hela Europa. Frågan är varför de fortfarande inte slagit genom i Sverige.
Kanske kan bristen på stora framgångar för extremhögern i Sverige ge oss en fingervisning om vilka faktorer som är avgörande för att rädslans politik ska vinna gehör.

Att Sverigedemokraterna inte lyckades nå Europaparlamentet kan bero på.
* Att vi i Sverige har en jämförelsevis stark socialdemokrati som förmår att driva debatten till att handla om klassiska höger-vänster-frågor som ekonomi och synen på marknaden.
* Att vi i Sverige har ett piratparti. Partiet har inte bara stulit väljare från Sverigedemokraterna. Det har framför allt tagit bort fokus från Sverigedemokraternas profilfrågor. Med Piratpartiet med i leken blev det mer fildelning än halaldebatt.
* Att vi Sverige fortfarande minns Sverigedemokraternas rötter. Undersökningar visar att partier med rötter i den fascistiska rörelsen har svårt att vinna förtroende hos väljarna.

Det skulle vara lätt att slå till ro.
Att tänka att Sverigedemokraterna trots allt inte är ett hot.
Att vi är vaccinerade.

Men det vore bedrägligt.
I natt fick Nick Griffin le.
I september nästa år kan det vara Jimmie Åkesson.

Annonser

22 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Jag tror att du har svaret – till varför BNP rycker framåt men inte SD – i artikeln.

Front National går brakåt. De har haft en profil av stark nationalism med Le Pen i spetsen, men den bilden börjar nu blekna efter åratal av intern liberaliseringsprocess.

BNP rycker framåt. Nick Griffin har profilerats av media som en skarp nationalist, som en förskräcklig högerextremist, som inte väjer för att göra de mest vulgära rasistiska uttalandena.

SD har profilerats som ljumna och svaga. Åker ständigt på stryk på sina torgmöten, slår aldrig tillbaka. Vilka människor respekterar ett sådant parti? Inte ens deras egna anhängare!

Kanske blir det Marc Abrahamsson som ler i nästa EU-val?

Kommentar av Thomas Arvidsson

Trots odemokratiska metoder av svensk media och köpta smutskastar organisationer som expo som bla finansieras med döda svenskars pengar och ett klart omyndighets förklarande av svenska folket lyckas inte detta hindra folkets vilja.

Ha d/ Finge

Kommentar av Sven Inge Nillson

Vad i medias metoder har varit odemokratisk? Att neka någon en annons? I så fall borde alla få annonsera över allt, i demokratins namn. Sexistiska, vänsterextrema, antinationalistiska annonser i SD-kuriren. När får vi se det? I demokratins namn.

Kommentar av eu09

Trots allt så ökade Sverigedemokraterna med mer än dubbelt än tidigare europaparlamentsval, då de erhöll strax över 1,1% av rösterna och under gårdagens val drygt 3,3%. Det visar ändå framgångar för partiet, och är därmed det bästa valet hittills för det partiet, rent procentuellt.

Glöm inte det, även ”vi sverige” minns om partiets rötter röstade över 90.000 på dom.

Kommentar av Elisabeth Eriksson

Vi får verkligen hoppas att den sista raden inte blir verklighet, chansen är stor att det istället är Rick Falkvinge som även då bär leendet!

Kommentar av Johan Bakke

Tillbakagång?
SD ökar i SAMTLIGA 290 kommuner sen förra EU-valet 2004.
Man kan inte jämföra resultat för EU-val med riksdagsval.

Enligt SVT så bytte så många som var tredje väljare parti i EU-valet och Piratpartiet hade inte kommit in i riksdagen om det varit val dit, slår de fast, trots att de fick över 7% i EU-valet.
Och Moderaterna som gjorde ett dåligt EU-val skulle få 10 procentenheter fler.
Man ska således inte blanda ihop äpplen och päron.

SD gick som sagt inte minus i en enda kommun.
Deras SÄMSTA ökning var i Kävlinge, där de bara ökar med 0.1 procentenheter.
Men där fick de 7.0%, samt över 13% i riksdagsvalet 2006.

Kommentar av MX

Jag tycker att det är nödvändigt att ställa resultatet mot den situation befinner sig i dag för att kunna avlösa valresultatet.

Men visst, det är en ökning jämfört med förra valet. Å andra sidan hoppades SD på fyra procent. Då tror jag att de utgick från partiets sits i dag och inte för fem år sedan.

Kommentar av eu09

Jag har svårt att se motgången. SD ökade ju från 1.1 % till 3.3 %. SÅ även om det inte blev något mandat så blev det i alla fall flera steg framåt ju.

Kommentar av Jimmy Windeskog

typiskt expo och censurera bort obehagliga sanningar.
jag skickade in kommentar igår men den har censurerats bort av de som tror sig ha patent på ”sanningen”

Kommentar av sven inge nilsson

Expo tycks glädjas åt att Sd inte lycksdes ta sig in i Europaparlamentet. Varför det? Även om man är politiska motståndare bör man väl i en demokrati respektera varandras åsikter och bejaka att också den andra sidan får komma till tals? Som det är i dag är invandringskritiker utestängda från två så viktiga plattformar som riksdagen och EU-parlamentet. Detta innebär förstås att en viktig fråga får mycket mindre fokus och debatt än den förtjänar!

Kommentar av iörn

Jag gläds åt att Sverigedemokraterna inte kom i parlamentet för det visar att stödet för sverigedemokraternas intoleranta politik är lågt.

Kommentar av eu09

Två gången i rad har min kommentar censurerats bort. uselt uselt men jag tar en skärmdump på alla
kommentarer som sen sätts upp på anslagstavlan på mitt arbete plus skickas till hela min kontaktlista.. lev väl antidemokrater

Kommentar av sven inge nilsson

Ta det lugnt. Det är valrörelse och vi är utarbetade. Vi är få och hinner inte med allt.

Kommentar av eu09

Jimmy.
Nja skulle inte riktigt hålla med dig om det efetrsom SD sdet senaste året legat ganska stabilt runt 3%. SD har inte ökat och inte minskat sitt stöd.

du kan läsa våran analys här: http://www.arbetarklass.se/nyheter090609_sverige.html

men den kanske inte passar herr konspiratorisk.

Det är även dags att börja informera arbetarna om vilken politik SD driver. En politik som kommer att göra arbetare rättlösa på sina arbetsplatser och arbetsgivaren får alla makt.

Läs mer här om SD arbetsmarknadspolitik: http://www.arbetarklass.se/text_sd_mot_arbetare.html

Kommentar av forzasylvia

Du har absolut en poäng. Å andra sidan hade sverigedemokraterna som mål att nå fyra procent, vilket de inte lyckades med. SD är ett helt annat parti nu jämfört med 2004 och resultatet bör bedömas utifrån hur det har legat i mätningar under den senaste tiden.

Kommentar av eu09

varför ger ni läsare chansen att kommetara överhuvudtaget om ni är så egotrippade självgoda måste censurar bort allt som avslöjar er verklighets flykt,
över 5000 våldtäckter t.ex.

Kommentar av sven inge nilsson

Därför att vi inte har varit så överrösta med jobb så att vi inte har hunnit med allt. Ledsen för det.

Kommentar av eu09

Gott jag godtar den ursäkten

Kommentar av sven inge nilsson

@forzasylvia :

För att kunna göra en seriös valanalys krävs en politisk mognad och kompetens som vare sig du eller dina meningsfränder besitter.

Kommentar av Jimmy Windeskog

@eu09

”Du har absolut en poäng. Å andra sidan hade sverigedemokraterna som mål att nå fyra procent, vilket de inte lyckades med. SD är ett helt annat parti nu jämfört med 2004 och resultatet bör bedömas utifrån hur det har legat i mätningar under den senaste tiden.”

Jag är inte helt benägen att hålla med dig i att det var en så mycket större kampanj i år än 2004. Det var ju min sista riktiga valkampanj och jag jobbade i Stockholm, och där var nog 2004 mer omfattande än 2009. Även Gbg 2004 kan nog mätas med 2009.

Det stora nya inslaget var ju den omfattande valturnén som bitvis var väldigt lyckad – men förutom dt inslaget vill jag påstå att 2009 var en väldigt spartansk kampanj med tanke på vilka resurser egentligen har.

Kommentar av Jimmy Windeskog

Jimmy Windeskog
Ja du jag sitter nog den mognaden. frågan är om du gör det. Jimmy då du visat på en stor omognad att änns kunna debatera demokratisk och förankring i verkligheten. Jimmy dags att soppa framför egen dörr.

Kommentar av forzasylvia

Skall du av alla komma och tala om demokrati? Du som har en hel hemsida som bara finns för att hata allt vad demokrati och yttrandefrihet är. Det är en riktig ”soppa” det….

Kommentar av Jimmy Windeskog
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: