EU-bloggen


Kidnappad kristendom
maj 26, 2009, 3:11 e m
Filed under: Österrike, EU, Storbritannien, Sverige | Etiketter:

Österrikes biskop är upprörd över hur det högerextrema partiet FPÖ har missbrukat kristendomen i sin valkampanj. ”Korset är en symbol för kärlek och i det ingår inte våld eller hat, förklarade han för BBC.

Det är inte första gången i den här valrörelsen som högerextremister hamnar i blåsväder för sina jesus- och gudsanspelningar. Även British National Party har fått kritik för sitt påstådda försvar av kristna värden.

Det är ingen slump. När extremhögern pekar ut islam och muslimer som det yttre hotet behövs en kristen profil för att stärka trovärdigheten.

I dag är det inte bara de egna ländernas kultur och identitet som ska ”bevaras” och försvaras. Extremhögern rycker också ut till försvar för hela den västerländska civilisationen – och därmed kristendomen och judendomen, som i extremhögerns propaganda ställs upp som en motsats till islam.

Sverigedemokraterna har hängt på trenden. Även om partiet har hållit gud långt borta EU-valrörelsen.

I och med kyrkovalet 2001 tvingades partiet anta en kristen profil. De utarbetade en kyrkopolitik och har i dag flera kristna troende företrädare

Kanske är denna svängning en av de allra tydligaste förändringarna hos Sverigedemokraterna. Särskilt med tanke på hur det såg ut i partiets barndom. Då ansåg sig ungdomsförbundet, med dess ledare Robert Vesterlund, numera ledare för nazistiska Info 14, stå i direktkontakt med Tor och Oden. I tidningen Ung Front berättade man entusiastiskt om förbundets vårblot.

Ung front coverVårblot 1994


Kommentera so far
Lämna en kommentar



Lämna en kommentar